Μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση για Εγγραφή στο Σύλλογο μέσω της σελίδας Εγγραφή Μέλους. Δικαίωμα Εγγραφής €10,00           Τα Μέλη υπενθυμίζονται να καταβάλουν την Ετήσια Συνδρομή τους € 5,00. Βλέπε σελίδα Ετήσια Συνδρομή     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ImageΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 80ΧΡΟΝΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 80 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
(1924-2004)


Εισήγηση
για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την οργάνωση προγράμματος και δράσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου (1924-2004)


Η ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου (ΕΓΑ)
Η Ελληνική Κυβέρνηση με Βασιλικό Διάταγμα, που εγκρίθηκε στις 29.2.1924 και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα στις 6.3.1924, αναγνώριζε το «Εξατάξιον Ελληνικόν Γυμνάσιον Βαρωσίων ως ομοταγές των εν Ελλάδι δημοσίων Γυμνασίων». Το έτος 1954/55 τιμήθηκε μεγαλοπρεπώς η 30ετηρίδα του Γυμνασίου, ενώ τα 50χρονα συνέπεσαν με την τουρκική εισβολή του 1974, την έναρξη της κατοχής και της απονέκρωσης της πόλης και τον τερματισμό της λειτουργίας του Γυμνασίου. Τις ενέργειες της Σχολικής Επιτροπείας για την αναγνώριση του Γυμνασίου υποστήριξε ενεργά ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Οξφόρδης, Σίμος Μενάρδος. Πολύτιμο και πολλαπλώς χρήσιμο ιστορικό βοήθημα για την ίδρυση του ΕΓΑ αποτελεί η μελέτη του παλαιού φιλόλογου του Γυμνασίου κ. Κώστα Κύρρη, "Ιστορία της Μέσης Εκπαιδεύσεως Αμμοχώστου 1191-1955 ιδίως δε του Ε.Γ.Α." (εκδόσεις Λάμπουσα, Λευκωσία 1967). Μετά την απώλεια των αρχείων του Γυμνασίου και της πόλης, το έργο του κ. Κύρρη, η συγγραφή του οποίου ανελήφθη στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 30χρονα του Γυμνασίου, καθίσταται τώρα και πρωτογενής πηγή πλείστων πολύτιμων πληροφοριών για την πολιτιστική και εκπαιδευτική Αμμόχωστο και το Γυμνάσιο ειδικότερα.


Δημήτριος Γ. Χαμουδόπουλος, ο πρώτος γυμνασιάρχης του ΕΓΑ
Στη σχολική χρονιά 1924-25 διορίστηκε γυμνασιάρχης ο Δημήτριος Χαμουδόπουλος διαπρεπής φιλόλογος και λογοτέχνης από τη Σμύρνη, που κατά την καταστροφή υπηρετούσε ως υποδιευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής. Η επιλογή του Χαμουδόπουλου έγινε ύστερα από συστάσεις του επίσης Σμυρναίου φιλόλογου Ιωάννη Συκουτρή, που την προηγούμενη χρονιά εργαζόταν στο Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας και του εξ Αμμοχώστου συντάκτη του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών Χρίστου Παντελίδη προς τον Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο Μηλωνά, (πρώην Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος), ο οποίος συνέβαλε πολλαπλώς στην ανέλιξη της εκπαίδευσης στην Αμμόχωστο (ο ίδιος καταγόταν από τον Άγιο Σέργιο).
Οι Χαμουδόπουλοι ήταν μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Σμύρνης με πολύπλευρη προσφορά στον μικρασιατικό και τον άλλο ελληνισμό. Επίσης είχε ενεργό παρουσία στα γράμματα της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και εθεωρείτο κορυφαίος εκπαιδευτικός και φιλόλογος με νεωτερικές αντιλήψεις. Περιοδικά της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενούν ποιήματα, άρθρα και μελέτες του.
Με αυτές τις περγαμηνές ο Δημήτριος Χαμουδόπουλος ανέλαβε να στήσει το Ελληνικό Γυμνάσιο της πόλης μας. Πέραν της σχολικής του δράσης στην Αμμόχωστο, ξεκίνησε ένα παγκύπριο πρόγραμμα πολιτιστικού διαφωτισμού, με φιλολογικές διαλέξεις στην Αμμόχωστο, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Η προφορική παράδοση της Αμμοχώστου σώζει την πληροφορία ότι όταν μια φορά πήγε στην Αμμόχωστο ο Κυβερνήτης Sir Ronald Storrs και τον συνάντησε, εξέφρασε την έκπληξή του «πώς ένας τόσο καταρτισμένος φιλόλογος δέχθηκε να εργαστεί για μια τόσο ασήμαντη πόλη όπως τα Βαρώσια».
Στο πρόσωπό του νέου γυμνασιάρχη η πόλη μας γνώρισε ένα μεγάλο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ηγέτη. Ανάμεσα στους πρώτους αποφοίτους του Γυμνασίου συγκαταλέγονται ο Αδάμος Αδάμαντος (δήμαρχος 1943-1953), ο ζωγράφος Τηλέμαχος Κάνθος, οι γιατροί Γεώργιος Μαραγκός και Βάσος Βασιλείου, οι γυμνασιάρχες Κυριάκος Χατζηϊωάννου και Γεώργιος Δημητρίου, οι φιλότεχνοι Μήτσος Μαραγκός και Ευάγγελος Λουΐζου, η μουσικός Δέσποινα Μουζούρη, ο αρχιτέκτων Παναγιώτης Τουμαζής και ο επιχειρηματίας Γιώργος Θεοδότου (οι 3 τελευταίοι εν ζωή) κ.ά.
Στις 14 Μάρτη του 1928 ο Δ. Χαμουδόπουλος πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 51 χρονών, ενώ δίδασκε, σε συνθήκες που παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες. Την ίδια χρονιά, με τη φροντίδα της συζύγου του Ελένης, του φιλόλογου Παναγιώτη Κυδωνόπουλου κι άλλων φίλων και εκτιμητών του, εκδόθηκε στην Αμμόχωστο μικρός τόμος ποιημάτων του με το τίτλο "Λησμονημένοι στίχοι", που ήταν η πρώτη σημαντική ποιητική έκδοση που έγινε μέχρι τότε στην Αμμόχωστο. Τα ποιήματα του Χαμουδόπουλου πέρασαν στην προφορική παράδοση της πόλης και για πολλά χρόνια μαθητές του τα απάγγελλαν από στήθους.


Το ΕΓΑ μοχλός ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Αμμοχώστου. – Η Χρυσή 50ετία μέχρι την τουρκική εισβολή και κατοχή (1974)
Η ίδρυση του Γυμνασίου αποτέλεσε γεγονός μεγάλης σημασίας για την πόλη. Το κλίμα ενθουσιασμού συνεπήρε όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους όπου γης Βαρωσιώτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1924 ιδρύθηκε «Σύνδεσμος των εν Νέα Υόρκη Βαρωσιωτών» με κύρια αποστολή τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση γυμνασιακού κτηρίου στην Αμμόχωστο!
Το Γυμνάσιο ήταν ο βασικό μοχλός ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της πόλης. Παρά την πίεση των αποικιακών αρχών κ.ά παραγόντων όπως στην Αμμόχωστο αντί Γυμνασίου ιδρυθεί Γεωργική Σχολή, οι ιθύνοντες της πόλης, παρά τις μεγάλες οικονομικές κυρίως δυσκολίες, εμφορούμενοι από αγάπη προς την πόλη και ενεργώντας σοφά, προχώρησαν στην ίδρυση του Γυμνασίου. Το ΕΓΑ έδωσε τα στελέχη για τη ραγδαία αστικοποίηση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της διοίκησης κι έδωσε τη δυνατότητα και στα παιδιά της μεσαίας τάξης, κι ως ένα βαθμό της μικροαστικής, της εργατικής και της αγροτικής τάξης, να έχουν πρόσβαση στην ανώτερη και ανώτατη παιδεία. Η φήμη του Γυμνασίου έφερνε μαθητές κι από άλλες επαρχίες της Κύπρου.
Για δεκαετίες το ΕΓΑ ήταν στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Χάρις στο Γυμνάσιο η Αμμόχωστος μπόρεσε στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την τουρκική εισβολή να έχει μια «χρυσή 50ετία» και να διεκδικεί με το σπαθί της τη θέση της δεύτερης σε δυναμισμό πόλης της Κύπρου. Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το σχολικό θέατρο ( η μόνη αξιόλογη θεατρική δράση που υπήρχε για δεκαετίες στην Κύπρο) το Γυμνάσιο Αμμοχώστου κατόρθωσε να έχει την πρωτοπορία. Οι θεατρικές παραστάσεις με την έμπνευση και τη σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σέργη έτυχαν παγκύπριας αναγνώρισης. Είναι αξιοσημείωτο ότι η θεατρική δράση του Π. Σέργη άρχισε με την ευκαιρία των μεγάλων εορτασμών της 30ετηρίδας του ΕΓΑ, το 1954.


Τα 30χρονα του ΕΓΑ το 1954-55 – Από το 1954 μέχρι την τουρκική εισβολή – κατοχή 1974.
Επί γυμνασιαρχίας Χαράλαμπου Φελλά, το 1954-55 γιορτάστηκαν τα 30χρονα του Γυμνασίου με λαμπρότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ είχε θέσει υπό την αιγίδα του τους εορτασμούς και παρέστη στη μεγάλη εκδήλωση. Στα πλαίσια των εορτασμών ο φιλόλογος – ερευνητής Κ. Κύρρης ανέλαβε να συγγράψει την ιστορία του Γυμνασίου και της εκπαίδευσης στην Αμμόχωστο γενικότερα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε τελικά μετά την ανεξαρτησία, το 1967, και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, που σήμερα είναι χαμένο ή απρόσιτο. Το έργο αυτό, καθώς και άλλες Αμμοχώστιες εκδόσεις και συγγραφές του Κύρρη αποτελούν ανεκτίμητη συμβολή στην ιστορία της κατεχόμενης πόλης μας.
Μία παράλειψη των εορτασμών αυτών ήταν η απουσία των οφειλόμενων τιμών στη μνήμη του πρώτου γυμνασιάρχη Δ. Χαμουδόπουλου.
* * *
Το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου έδωσε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 μεγάλο αριθμό αγωνιστών που διακρίνονταν για την πνευματική τους συγκρότηση και την προσήλωσή τους στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Πετράκης Γιάλλουρος κ.ά πεσόντες αγωνιστές είναι παραδείγματα αυτού του πνεύματος.
Γενναιόδωροι Βαρωσιώτες των προηγούμενων γενιών, όπως η Χρυσταλλένη και ο Νικόλας Μαραγκός, προικοδότησαν το Γυμνάσιο με πλούσια βιβλιοθήκη, σύγχρονα εργαστήρια και πρόσθετες αίθουσες. Στο ΕΓΑ υπηρέτησαν αξιόλογοι εκπαιδευτικοί, όπως ο Κ. Χατζηϊωάννου, ο Γ. Αναγνωστόπουλος, ο Ν. Κρανιδιώτης, ο Π. Σέργης, ο Κ. Κύρρης, ο Ν. Κονομής, ο καταξιωμένος στην Αθήνα φιλοκύπριος λογοτέχνης Χρ. Μηλιώνης, ο ζωγράφος Γ. Μπισκίνης και όχι λιγότερο σημαντικοί άλλοι νεότεροι. Κορυφαίοι επιστήμονες που διέπρεψαν διεθνώς, αρχιτέκτονες, λογοτέχνες, ζωγράφοι, άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου, βουλευτές, υπουργοί κι άλλοι παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, αθλητές με διεθνή αναγνώριση και ολυμπιονίκες ήταν μαθητές ή απόφοιτοι του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ενδεικτικά αναφέρω τους υπουργούς Π. Τουμαζή, Ρ. Σολομίδη, Χρ. Χριστοφίδη, Γ. Ιακώβου, Κλ. Αγγελίδου, Χρ. Χριστοδούλου, Αδ. Αδαμίδη, Χρ. Σολωμή, Τ. Χριστοφίδη, τους τομεάρχες της ΕΟΚΑ, βουλευτές Π. Παυλάκη, Κ. Χριστοδουλίδη και Γ. Μάτση το δήμαρχο Λευκωσίας Λ. Δημητριάδη, το δήμαρχο Ιδαλίου Ν. Νικολάου, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Ν. Σαβεριάδου – Τσουγιοπούλου και Π. Κουλέρμο, τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ά. Δημητρίου, τον Μ. Παρτζίλη. Σκαπανείς της φιλολογικής επιστήμης όπως ο Κ. Χατζηϊωάννου, αρχαιολόγους όπως ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Π. Φλουρέντζος, τους κορυφαίους στρατιωτικούς Π. Πανταζή και τον αγνοούμενο Τ. Μάρκου, τον ολυμπιονίκη Στ. Τζωρτζή, τους ζωγράφους Τ. Κάνθο και Γ. Σκοτεινό, τους μουσικούς Μ. Χριστοδουλίδη και Αλέξια Βασιλείου, τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες Παν. Σέργη, Δ. Ποταμίτη, Γ. Κομήτη, Ν. Σιαφκάλη και Α. Χριστοδουλίδη, Α. Πάντζη και Κυριαζή, τους ποιητές Π. Μηχανικό, Κ. Πλησή, Θ. Νικολάου, Κ. Χαραλαμπίδη, Ντ. Παγιάση- Κατσούρη, Έλ. Τουμαζή και Κλ. Αγγελίδου. Αν προχωρούσαμε να αναφέρουμε όλους όσους διέπρεψαν στους διάφορους τομείς, ο κατάλογος δεν θα χωρούσε σ’ αυτό το σημείωμα. Το έτος 1974, πενήντα χρόνια μετά, γίνεται η τουρκική εισβολή. Στα τριάντα χρόνια που ακολούθησαν δεν έγινε καμιά αξιόλογη εκδήλωση μνήμης για το Γυμνάσιο και η ιστορική διάστασή του δεν ζει στη συλλογική μνήμη και τη σκέψη των νέων γενιών, όπως και πολλά άλλα που συνιστούν το διαχρονικό πολιτισμό της Αμμοχώστου και της ανατολικής Κύπρου.


Οι ευθύνες μας υπό το φως των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΓΑ
Φτάνοντας στο 2004, μια κρίσιμη χρονιά για την Αμμόχωστο και τους πρόσφυγες κατοίκους της, έτος που σηματοδοτεί και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε μπροστά μας την εθνική υποχρέωση να τιμήσουμε τα 80χρονα του Γυμνασίου μας και όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην ανάδειξή του ως ενός μεγάλου κέντρου ελληνικής παιδείας με διεθνή ακτινοβολία ή το τίμησαν με το έργο και τη σταδιοδρομία τους.
Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να κάμει προκαταρκτικές εισηγήσεις για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος οργάνωσης και δράσεων για τα 80χρονα της ίδρυσης του Γυμνασίου σ’ ένα πλαίσιο αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για την πόλη και το πρόβλημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Αναφέρουμε συναφώς ότι εφέτος η Λεμεσός θα γιορτάσει με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα 50χρονα του Λανιτείου Γυμνασίου.


Ενδεικτικό πρόγραμμα δράσεων
Οι δράσεις του προγράμματος μπορούν να τοποθετηθούν σ’ ένα χρονικό πλαίσιο διετίας (2004-2005).

1. Μεγάλη εορταστική εκδήλωση στο τέλος Οκτωβρίου στην οποία να κορυφωθούν επιμέρους δραστηριότητες.

2. Πρόγραμμα εκδόσεων και εκδηλώσεων όπως:
α. Συγγραφή ιστορίας από την ίδρυση του Γυμνασίου (περιλαμβανομένης της ιστορίας των σχολείων που προηγήθησαν) και των όσων ακολούθησαν με κατάληξη την προσφυγοποίηση-επαναδραστηριοποίηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετώ και την επανέκδοση του βιβλίου του Κ. Κύρρη.
β. Επανέκδοση της ποιητικής συλλογής «Λησμονημένοι στίχοι» του Δ. Χαμουδόπουλου, άλλων έργων του, και μελέτης για την ποίηση και τη δράση του στη Σμύρνη και την Αμμόχωστο.
γ. Επανέκδοση σε μορφή facsimiles των περιοδικών του Γυμνασίου «Αγωγή» (από το 1947) και του περιοδικού «Εστιάδες» που εκδιδόταν όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το Γυμνάσιο Θηλέων.
δ. Έκδοση ανθολογίου με ποιητικά και άλλα λογοτεχνικά έργα αποφοίτων του.
ε. Έκδοση κειμένων για τις διάφορες πτυχές της συμβολής του Γυμνασίου στον πολιτισμό της Αμμοχώστου, της Κύπρου και του κόσμου.
στ. Έκδοση και εκθεσειακή παρουσίαση ενθυμημάτων (φωτογραφιών κλπ) που αφορούν το Γυμνάσιο.
ζ. Έκδοση καταλόγου αποφοίτων, λευκωμάτων, who’s who, κ.ο.κ .
3. Πρωτοβουλίες διεκδίκησης στοιχείων του Γυμνασίου με ιστορική αξία που τελούν υπό κατοχή, όπως το αρχείο του Γυμνασίου, η Βιβλιοθήκη του κ.ά. σ’ ένα πλαίσιο ευρύτερης διεκδίκησης και προστασίας των πολιτιστικών στοιχείων της πόλης (Δημοτική Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη και συλλογή χειρογράφων και τα αποκείμενα(;) εκεί αρχεία), ολόκληρης της πόλης και της επιστροφής των κατοίκων της.
4. Διαλέξεις κι άλλες τιμητικές παρουσίασεις από και για προσωπικότητες που τιμούν την Αμμόχωστο στην Κύπρο και στο εξωτερικό ή παρουσιάσεις για προσωπικότητες που δεν ζουν πια (π.χ. Πάνος Κουλέρμος, Αδάμος Αδάμαντος, Παναγιώτης Σέργης, Παντελής Μηχανικός, Κυριάκος Χατζηϊωάννου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Μάρκος Παρτζίλης κ.ά.)

5.Τιμητική εκδήλωση για τους εν ζωή πρώτους αποφοίτους του Γυμνασίου (Γνωρίζουμε τους : Παναγιώτη Τουμαζή, Γεώργιο Θεοδότου, Δέσποινα Μουζούρη κ.ά).


Ανάπτυξη πρωτοβουλίας – Οργανωτικά
Το παρόν εισηγητικό υπόμνημα, που διαμορφώθηκε έπειτα από συζητήσεις με διάφορους φίλους, υπογράφεται από μια μικρή – εξ ανάγκης – ομάδα του αποφοίτων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Η ομάδα αυτή ενεργεί κατά κάποιο τρόπο ως πρωτοβουλία εμπνεύσεως και ποιοτικών προδιαγραφών. Στη συνέχεια θα κληθούν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της οργανωτικής δομής άλλοι ενδιαφερόμενοι με ικανότητα και διάθεση συνεισφοράς στην όλη προσπάθεια. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη και το στενό πλαίσιο χρόνου ανάπτυξής του, θα πρέπει να έχει αποτελεσματική οργανωτική βάση. Επίσης θα πρέπει να επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν επαγγελματικές δυνατότητες.
Ωστόσο, εκείνο που θεωρούμε πρωταρχικό είναι να έχει η όλη προσπάθεια υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά με εμβέλεια πέραν της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα κατοχής της πόλης και του Γυμνασίου και των προσπαθειών για επιστροφή των προσφύγων κατοίκων. Επομένως θεωρούμε απαραίτητη τη διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσεων με αυτές τις ποιοτικές προδιαγραφές.


Για την επίτευξή του προγράμματος αυτού εισηγούμαστε:
α. Την ευθύνη διαμόρφωσης της οργανωτικής βάσης και τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης μαζί με τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου του προγράμματος (στις γραμμές που εξετέθησαν πιο πάνω) να αναλάβει ολιγομελής επιτροπή πρωτοβουλίας (10-12 περίπου πρόσωπα).
β. Δημοσιοποίηση σε δημοσιογραφική διάσκεψη και με επίσημες ενημερώσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2004 σε αρμόδιους φορείς από τους οποίους θα ζητηθεί συνεργασία, οικονομική και άλλη ενίσχυση και συμπαράσταση (Κυπριακή και Ελληνική Κυβέρνηση, Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, Δήμοι επαρχίας Αμμοχώστου, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, συντεχνίες, αθλητικά σωματεία κ.ο.κ.). Ιδιαίτερα στενή συνεργασία θα πρέπει να επιδιωχθεί με το Δημαρχείο Αμμοχώστου.
γ. Η επιτροπή πρωτοβουλίας θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση ενός σωματείου η μιας αφιλοκερδούς εταιρείας ή άλλης επαρκούς διευθέτησης, αποφοίτων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και των διαδόχων σχολείων, που θα δώσει τη νομική βάση για τις ενέργειες που θα γίνουν σε σχέση με τα 80χρονα (οικονομική διαχείριση κ.ά). Οποιεσδήποτε προτάσεις για αλλαγές ή προσθήκες στο κείμενο αυτό ώστε να εκφράζει το σύνολο της ομάδας πρωτοβουλίας είναι ευπρόσδεκτες.


Ομάδα Πρωτοβουλίας
Άγγελος Δημητρίου
Πολύβιος Νικολάου
Ανδρέας Μάτσης
Γιώργος Σκοτεινός
Παύλος Φλουρέντζος
Φοίβος Αρέστη
Ανδρέας Χριστοδουλίδης
Σταύρος Τζωρτζής
Ντίνα Παγιάση-Κατσούρη
Κυριάκος Χαραλαμπίδης


Προσωρινές διευθύνσεις για συνεννοήσεις.


Πολύβιος Νικολάου
ΛεμεσόςΑνδρέας Μάτσης

Λευκωσία


31 Αυγούστου 2004


 
     
| Εισαγωγή | Ίδρυση Γυμνασίου | Ίδρυση Συλλόγου | Καταστατικό | Διοικητικό Συμβούλιο | Κατάλογος Αποφοίτων | Κατάλογος Καθηγητών | Εορτασμοί 80χρονων | Δραστηριότητες /Εκδηλώσεις | Ανακοινώσεις | Φωτογραφικό Υλικό | Εγγραφή Μέλους | Ετήσια Συνδρομή | Επικοινωνήστε μαζί μας | Login |

© 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
The web site was developed and designed by http://www.egroup.com.cy member of the http://www.cyprusbestcompanies.com